"Derby" van Midden-Groningen overtuigend gewonnen door HS88 VR1; 3-0

55'

Vrouwen, VR1, 4e klasse J

23 september 2017 14:30

Jan Feitsma

Tout female HS88 en sympathisanten zitten in een fantastische flow door alle media aandacht van RTV Noord en het NOS journaal en de afgelopen weken werd alles gewonnen, wat er maar te winnen was, waardoor zowel VR1 als VR2 door zijn in de beker en VR3 ongeslagen bovenaan staat in haar poule.

Vandaag stond op de eerste competitiedag een op voorhand spannende, interessante tegenstander op het programma; het “andere” kluppie van onze  trainer Patrick. En de nieuwe ouwe club van onze verrassing van vorig jaar Daphne de Jong (Jonkie); VEENDAM 1894 VR1.
In de opmaat naar deze wedstrijd was al veel gezegd en gesproken, oa door op elkaars social media te trachten elkaar al dan niet in een underdog positie te wurmen om vooral maar niet af te hoeven gaan voor de vele geïnteresseerden en bekenden. HS88 zou gewogen worden, om te zien, of dit voor Veendammer Patrick Santing wel een stap vooruit was geweest… Het was een soort derby van Midden Groningen op voorhand.

Na de gebruikelijke warming up verscheen scheidsrechter Jan Feitsma met aan zijn hand pupil van de week Esmee Smit en achter hem 2 rijen speelsters stipt om half 3 op het veld. Esmee mocht de toss doen, die in het voordeel van HS88 uitviel en vervolgens solo-de ze als eerste door de verdediging van Veendam en wist te scoren in de linkerhoek. Ze verdiende daarmee een vaantje en de euro van de scheids en de ban was nu al gebroken.

In de 4e minuut gaf Jacobine een mooie pass op Maaike, die de bal zo over de ver vooruitstaande keepster had kunnen lobben, maar ze liep teveel naar rechts en kwam niet meer goed uit. In de 7e minuut solo-de Jeanine door de verdediging en knalde hard op de linkerpaal. In de 15e minuut trapte Jacobine hard maar net over de goal. Omdat we maar niet scoorden kwamen ook wij in fases wat onder druk te staan, maar in de eerste helft hoefde Esmee maar 1x aan de noodrem te trekken. Vlak voor rust scoorde Jacobine zelf met een door haar ingeschoten corner. Dit hebben we vaker bij haar gezien, een kwaliteit, die hout snijdt, zeker nu voor de rust.

In de rust werd duidelijk, dat een paar speelsters zich toch wat uit de wedstrijd hadden laten praten door tegenstander, of hun trainer of beslissingen van de scheidsrechter, die in mijn ogen prima floot. We waren wat onnauwkeurig geweest in de passing, de rust moest terug. De krappe selectie hielp ons hier vandaag niet, wat zich uitte in (even later) krampverschijnselen en een paar hadden de tong op de tenen. Dat was toch de verdienste van dit jonge talententeam Veendam.

Binnen 1 minuut besloot Maaike de bal op te halen,trok naar links en crosste rechts de bal in de goal En toen was het al 2-0, een stand die meer paste bij het getoonde balbezit en kansen.  In de 4e minuut kwam zowaar verdedigster Theresia helemaal op voor de goal en ze schoot, onder druk net over. In de 55e minuut maakte Maaike aan alle twijfels een eind door een corner van Jacobine in te schieten.  Daarna kwam een fase, waar ieder toch wel erg blij was met de fitte in de pauze ingebrachte Josien Middelwijk, die alles wat de moegestreden middenvelders en verdedigers moesten laten lopen alsnog stelselmatig netjes opruimde. In de 65e torpedeerde Monique nog een bal achter de Veendammer linie zuiver op Daphne, die uiteindelijk ook net over schoot.

Toch wel opgelucht, dat we onze eerste 3 punten tegen dit (on) bekende Veendam hadden binnen gehaald, te meer, daar concurrenten in de competitie al punten hadden laten liggen door gelijkspel.

Veendam is een tegenstander om voor de toekomst rekening mee te houden. De erg jonge selectie kwam vandaag fysiek tekort, maar compenseerde dat gedeeltelijk met frisse combinaties en niet aflatende inzet. Het vele wisselen van de trainer maakte, dat er nooit een steady 11 stond en een evt verassingsvoordeel op posities kwam daaruit niet naar voren.

Nog nagenietend van deze overwinning worden we de volgende morgen echter opgeschrikt door het trieste bericht, dat medeoprichter, erelid en jeugdvoorzitter Jan Zinger, na een periode van ziekte toch nog plotseling was overleden. Tot het laatst toe, nog afgelopen Woensdag bij de opnames van het NOS journaal,  zagen we een lachende genietende Jan langs de lijn. HS88 was zijn leven, hij was HS88.

Staf en speelsters van HS88 Vrouwen wensen Rina, Bernd & Marian, Arjan & Angelique, kleinkinderen en familie alle sterkte toe de komende tijd.